Speltmeel

Spelt van de molens van Ertvelde

De molens van Ertvelde zijn niet werkloos,  er wordt Meetjeslandse spelt gemalen voor ieder die speltbrood of speltappelcake wil bakken.

Spelt is een oergraan. Spelt groeit al meer dan 9000 jaar in Europa. Het is de stamvader van de tarwe, maar kan niet zo makkelijk verbouwd worden. De kern van spelt is omgeven door een stevige pel, die vóór gebruik verwijderd moet worden. Dankzij die weerstand is het niet gevoelig aan typische graanziekten

In spelt zit al het basismateriaal voor een gezond lichaam. Spelt is niet alleen één van de eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen (E-, B-groep, Foliumzuur, Niacine) en mineralen, vooral ijzer, magnesium en fosfor. Bovendien bevat spelt zes van de acht essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Belangrijk ook zijn haar “goede” vetten. Spelt bevat cholesterine. Daarmee reinigt spelt de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en de zenuwen. Spelt is de enige graansoort welke in het lichaam neutraal werkt, noch zuur noch basisch.

Spelt is dus gezond, voor lichaam en geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een ecograan.

De gluten van spelt hebben een andere samenstelling en structuur dan de gluten van tarwe. Speltbrood is dus zeer geschikt voor mensen met een tarweallergie en het is licht verteerbaar.

Op de stenen molen te Ertvelde wordt spelt volgens eeuwenoude traditie met de wind op natuurstenen gemalen. Ons speltmeel bevat nog alle voedende bestanddelen van de graankorrel.

Productie van speltmeel

In 2012 kwam op AVS in het programma Boer & Buiten de productie van speltmeel en speltbloem uitgebreid aan bod.

Deze opnames, gemaakt op onze site, geven u een prachtig beeld van wat u bij een bezoek aan onze site mag verwachten en hoe onze producten tot stand komen.

BB 2012-34 spelt van de Provincie Oost-Vlaanderen op Vimeo.