Recept: Speltbolletjes van de molen

Ingrediënten voor 16 à 20 bolletjes:

  • 400 g speltbloem (gebuild speltmeel)
  • 200 g speltmeel 100%
  • 1 ei
  • 1 grote eetlepel honing
  • 70 g vetstof (olie of boter)
  • 20 g verse gist of 1 pakje (11g) droge gist
  • 200 ml lauw water
  • 1 koffielepel zout
  • eventueel 2 soeplepels roggebloem

Werkwijze:

Spoel de mengkom even met warm water.
Breng het water, ei en gist in de kom en roer even.
Doe daarbovenop de speltbloem en het speltmeel (+ de roggebloem).
Dan de gesmolten vetstof, de honing en het zout toevoegen.
Met de keukenrobot 11 minuten kneden op de traagste stand tot een elastisch deeg (eventueel een beetje water of bloem toevoegen). Voor wie met de hand kneedt, eveneens kneden tot een elastisch deeg.
De kom met deeg afdekken met een vochtige keukenhanddoek en plastiekfolie.
Het deeg 30 minuten laten rijzen (voorrijs).
 
Het deeg uit de kom halen en met de hand doorkneden.
Stukjes deeg afwegen van ongeveer 55 gram. De stukjes opbollen op een plat vlak tot mooie bolletjes. Op een met bakpapier belegde bakplaat leggen, terug afdekken en ruim een half uur laten rijzen (narijs).
 
Met een mesje op de bovenkant van elk van de bolletjes een paar ondiepe sneden aanbrengen, dit voorkomt openbarsten tijdens het bakken.
 
In een voorverwarmde oven afbakken op 180 à 200 graden gedurende ongeveer 15 minuten (steeds een schaaltje water in de oven zetten).
 
SMAKELIJK !!!      
Nederlands